Merhaba. Ben Ileana Pina, Wayne State ve Central Michigan Üniversitesi’nde tıp profesörüyüm ve kalp yetmezliği nakli kardiyoluğuyum.
Bugün HFpEF hakkında konuşmak istiyorum. Ejeksiyon fraksiyonu korunmuş kalp yetmezliği hakkında daha önce bu konuşmaları yapmıştık. Gerçekten ne olduğunu biliyor muyuz? Çelişkili kalp yetersizliği öykülerini duyduğum her gün kendime şunu söylüyorum, gerçekten bilmiyoruz. HFpEF tek başına ejeksiyon fraksiyon mu yoksa diğer semptomların tamamlayıcı bir grubu mu?
HFpEF’i farklı fenotiplere bölmemiz gerektiğine dair yaygın olan bir düşünce var günümüzde. Diyabetik, obez ve yaşlı kadın tipleri olabilir; sol ventrikül hipertrofisi olan veya olmayan hipertansiyon süresinin dahil olduğu hipertansif fenotipi olabilir; ayrıca diyabetin yanı sıra pek çok komorbiditesi olan kronik akciğer hastalığı veya böbrek hastalığı olan fenotip olabilir ve belki de kalp sadece bu durumlardan etkilenen konumdadır.
Ejeksiyon fraksiyona bir bakalım. Yakın zamanda yapılan PARAGON-HF çalışması sakubitril / valsartan için bir kısım yararlar bildirdi. Ejeksiyon fraksiyonuna baktığımızda - bu tanımları birkaç başka çalışmada görüyoruz; Ejeksiyon fraksiyonu %50’nin altına düştüğünde bu durumu orta derecede azalmış EF şeklinde adlandırıyoruz. Belkide buna EF’si %40 ile %45 arasında olan grup diyebiliriz, veya ejeksiyon fraksiyonu azalmış kalp yetmezliği (HFrEF)’nden iyileşmekte olan hasta grubu diyebiliriz. Kendi günlük uygulamamda bu gruba her zaman HFrEF olarak yaklaştım.
Belki de gerçek HFpEF, EF %50’nin üzerine çıkana kadar, hatta belki de % 60’ın üzerinde başlamamaktadır. PARAGON-HF’deki verilerde HFpEF değeri bu aralıkta değildi ve sakubitril / valsartan HFpEF olarak tanımlanan gruba fayda sağlamakta idi, ancak ejeksiyon fraksiyon değerleri bu grupta biraz daha düşüktü.
Peki biz HFpEF ile ilgili ne biliyoruz? HFpEF’li hastaların ekokardiyografik muayenesinde sol atriyal genişlemenin bu hasta grubu ile tutarlı bulgulardan biri olduğunu bazı çalışmalardan biliyoruz. Yaşlı hastalarda, özellikle kadınlarda prevalansın daha yüksek olduğunu biliyoruz. PARAGON-HF gibi bazı çalısmalarda çok obez olan hastalar dışlanmış olsa da obezite ile HFpEF arasında bir ilişki olduğunu biliyoruz.
Sınıf IIa tavsiyesi olduğundan mineralokortikoid reseptör antagonistlerini HFpEF hastalarında kullanmaya devam etmek istiyoruz. Özellikle Amerika kıtası ile ilgili verilere sahip TOPCAT çalışmasına sahibiz.
Ben mineralokortikoid reseptör antagonistlerini kullanıyorum. Spironolaktonu seviyorum; tablet fiyatı yaklaşık olarak 10 sentten daha ucuz. Potasyumu değerini ve böbrek fonksiyonlarını yakından takip ettiğiniz sürece, sadece diüretik olarak değil ayrıca antifibrotik etki olarak da çok yararlı bir ilaç olabilmektedir. Bunlar dikkate alınması gereken bazı noktalardır. Belki de artık neprilisin ek bir ilaç tedavisi olarak kullanılabilir. Yeni kılavuzların ne önereceğini göreceğiz.
EF’nin % 40’ın üzerinde HFpEF olarak adlandırılmasının doğru olduğunu sanmıyorum. Literatürde HFpEF’i enflamasyon, obezite ve diyabet ile ilişkilendiren iyi makaleler vardır ve hasta semptomatik olduğunda kalp aslında masum bir etkilenen konumundadır.
Bu konuyu düşünün ve bu hastalara kendi kliniğinizde bakın, ayrıca onları bu fenotiplere göre ayırmaya çalışın. Peki böyle yapınca ne olacak? Bu hastaların sayıları azlamayacak. Şimdi ve gelecekte HFpEF’li çok daha fazla hasta göreceğiz.