ACS23CanlıGiriş

ORBITA: Stres Eko’da Daha Fazla İskemi, PKG ile Daha Büyük Angina Yararı Sağlamaktadır

Yazan Alp Burak Çatakoğlu
Kategori Koroner
Kasım 13, 2019
1 dak okunur

ACS23 İstanbul, Teşekkür Ederiz🙏

Tekrar izleyin!
Tekrar İzleyin!

ORBITA çalışmasından yeni bir analize göre, dobutamin stres ekokardiyografisi ile belgelenen miyokard iskemisi, PKG uygulanan stabil KAH hastalarında angina sıklığında belirgin bir azalma ile ilişkili saptanmıştır.

Stres ekodaki miyokard iskemisi derecesi arttıkça, PKG ile anjina semptomlarındaki iyileşme daha fazladır.

Circulation’da bu hafta yayınlanan ve AHA 2019 Bilimsel Oturumlarında sunulması planlanan yeni analizde, prerandomizasyon stres ekokardiyografi skoru ile PKG olan hastalar tarafından rapor edilen değişkenler (angina olmaması, fiziksel sınırlama veya yaşam kalitesi gibi değişkenler veya hekim tarafından ölçülen CCS angina sınıfı veya koşu bandı egzersiz süresi gibi değişkenler) üzerindeki etkisi üzerine anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.

Dr. Al-Lamee, bazı klinik son noktalar arasında yalnızca bir önemli etkileşim gözlemlediklerini belirterek, ikincil analizin sınırlı olduğunu vurguladı. Stres ekodaki iskemi PKG sonrası angina sıklığı üzerindeki etkileşimine “biyolojik olarak mantıklı” yorumunu yaptı.

Al-Lamee, “Stres eko ile saptanabilecek duvar hareket bozukluğu geliştiğinde aslında anjiyografi stenozun PKG ile fayda sağlanabilecek ciddiyete gelmiştir aslında”. “Bunun önemli olduğunu düşündük çünkü stres eko iskemisinin semptomlar üzerindeki etkisi daha önce ORBITA gibi plasebo kontrollü bir analizde değerlendirilmemiştir. Bu sonuçların ISCHEMIA ile aynı anda ortaya çıkması, tam bir tesadüf. ISCHEMIA’da yaşam kalitesi sonuçlarıyla nasıl ilişkili olduklarını görmek ilginç olacak.”

Bazal miyokard iskemisinin PKG sonrası hasta semptomları üzerindeki etkisini inceleyen ISCHEMIA çalışmasının verileri bugün (16 Kasım 2019 Cumartesi), Philadelphia’daki AHA toplantısında sunulacaktır.

Dr. Judith Hochman (NYU Langone Tıp Merkezi, New York) ve Dr. David Maron (Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi, California) liderliğindeki ISCHEMIA çalışmasında araştırmacılar, orta-ileri şiddetli iskemi hastalarında revaskülarizasyon ile (PKG veya CABG), optimal medikal tedaviye kıyasla, kardiyovasküler olayların azalıp azalmadığını inceliyorlar.

Dr. Al-Lamee ve arkadaşlarının makalesinde eşlik eden bir editörialde Dr. Leslee Shaw (Weill Cornell Medicine, New York), Dr. Harmony Reynolds (NYU Langone Tıp Merkezi) ve Dr. Michael Picard (Massachusetts General Hospital, Boston), ISCHEMIA’nın ayrıca, başlangıçtaki miyokard iskemisinin şiddeti ile revaskülarizasyonun semptomlar üzerindeki etkileri arasındaki ilişkiye ışık tutacağını ifade ettiler .

Editöryalistlere göre bu en son ORBITA bulguları, önceki çalışmalar ile uyumlu olduğu belirtildi. Ayrıca “stres kaynaklı miyokard iskemisinin ciddiyetinin, PKG ile semptom yararı sağlanacak hastaları ayırt etmede rol oynadığını” ifade ettiler.

Kaynak:

Al-Lamee RK, Shun-Shin MJ, Howard JP, et al. Dobutamine stress echocardiography ischemia as a predictor of the placebo-controlled efficacy of percutaneous coronary intervention in stable coronary artery disease: the stress echocardiography-stratified analysis of ORBITA. Circulation. 2019;Epub ahead of print.

Shaw LJ, Reynolds HR, Picard MH. A leap forward for ischemia-guided revascularization: stress echocardiography predicts angina benefit with percutaneous coronary intervention . Circulation. 2019;Epub ahead of print.


Önceki Yazı
Gençler Yarışıyor

Alp Burak Çatakoğlu

Liv Hospital, İstinye Üniversitesi

sponsorlu icerik
ZİYARET EDİN

İlgili Yazılar

PANOVISION: Hibrid IVUS-OCT ile Görüntüleme
Nisan 14, 2023
1 dak
© 2023, Tüm Hakları Saklıdır.

Kısayollar

Ana SayfaMobil UygulamaACS23Arşivİletişim

Sosyal Medya